A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) által szeptemberben szervezett 3 napos szabad egyetem egyik célja volt, hogy a városban ismét létrehozzanak egy bevásárló közösséget. Akkor 2 napon keresztül az egészséges, környezetbarát élelmiszer előállításról, a közösségek szerepéről és a helyi termékekkel kapcsolatos általános tudnivalókról, eddigi jó példákról lehetett előadásokat meghallgatni. A 3. napon az alakuló félben lévő bevásárló közösség termelőivel ismerkedhettek a megjelentek, akik a későbbi vásárlói kört is képviselték már. A kóstoltatással egybekötött termelői bemutatkozók után a fogyasztókkal kérdőíveket töltettek ki helyben, majd online is, hogy milyen elvárásaik vannak a helyi bevásárló közösséggel kapcsolatban. Ebből a felmérésből sikerült felmérni, hogy a vevők nagy részének egy péntek délutáni időpont a legkedvezőbb átadó napnak. Helyszínként több lehetőség is felmerült, végül a város mezőgazdasági szakközépiskolájának ebédlőjében kaptak átmenetileg helyet, ahol pék tanműhely is üzemel.
Az MZNT az előkészítő munkálatokhoz szakértőket – többek között a Vértes-Gerecse Közösség munkatársát is, aki már évek óta dolgozik a helyi termelők felmérésén és előadást is tartott a 3 napos szabadegyetemen – valamint lelkes önkénteseket is bevont egyrészt a szabályozás kidolgozásához, az arculat megtervezéséhez, facebook oldal nyitásához másrészt a termelői toborzásba, az érdeklődő termelők telephelyi látogatásába. A kezdetekhez legszükségesebb feltételek már rendelkezésre álltak az egy héttel korábbi nagy városi rendezvényre is, így a bemutatkozó a Vadlúd Sokadalmon is sikeres volt. Már ott sokan feliratkoztak, hogy az aktuális információkról, a rendelés menetéről, a megrendelhető termékek listájáról hetente kapjanak levelet. Az előkészítő munka sikerét bizonyította, hogy az első áruátadó napon az ebédlőben szinte lépni se tudtak a vásárlók, hosszabb ideig kellett sorolni a termelők asztalai előtt. A szervezőtől megtudtuk, hogy november 30-án mintegy 15 termelő és kb. 200 vásárló fordult meg a 2 óra leforgása alatt. Mostantól hetente hétfőn kapják meg a regisztráltak az e-mailt, szerdáig lehet leadni a rendelést a termelők által megadott termékekre, hogy beszerezhessék a mézet, sajtot, pékárut, biozöldségeket, gyümölcsöket, aszalványokat, szörpöket, gyógy- és fűszernövényeket, biobort, natúrkozmetikumokat, réteseket, sajtos tallérokat, süteményeket, tyúk és fürjtojást, füstölthús-termékeket és még kézműves portékákat is.
További sok sikert kívánunk az új Forrás Bevásárló Közösségnek.